Pierwsza kolacja sushi. Jakie kawałki wybrać?
Wśród potraw kuchni japońskiej, które zdobyły w ostatnich latach popularność w naszym kraju, pierwsze miejsce zajmuje niewątpliwie sushi. Odpowiedź rynku na rosnące zainteresowanie tym daniem była natychmiastowa — w polskich miastach powstały liczne lokale, specjalizujące się właśnie w nim. Wciąż jednak liczna jest grupa osób, które nigdy nie skosztowały tego specjału kuchni orientalnej. Nasz krótki poradnik powstał po to, by pomóc w trakcie pierwszego kontaktu z nim.
Jakie dania zamówić na początku kolacji sushi?
Wiele osób rozpoczyna kolację, w trakcie której głównym daniem będzie sushi, od zupy miso. Ma ona specyficzny posmak i stanowi jedną z bardziej znanych potraw kuchni japońskiej — jest więc znakomitym wstępem do właściwego posiłku. Jaką rolkę wybrać na początek? Dobrym pomysłem może być sushi bez surowej ryby, na przykład z ogórkiem. Z opcji tej chętnie korzystają na przykład wegetarianie i weganie. Dla wielu osób smak i tekstura surowej ryby wydają się też na początku zbyt egzotyczne — kawałki bez niej pozwolą im przełamać opory.
Jakich kawałków sushi spróbować?
Wśród kawałków sushi, cenionych przez smakoszy, wymienić trzeba przede wszystkim maki. Zawiera ono plasterek surowej ryby, zawinięty, wraz z ryżem, w wodorosty. Często wybierane jest również nigiri. Jest to wałeczek ryżu, z położonym na wierzchu kawałkiem ryby lub innego mięsa (wśród dostępnych opcji znaleźć można na przykład kałamarnicę lub krewetki). Rodzajów sushi jest jednak naprawdę wiele. Dobrym pomysłem jest więc zamówienie zestawu, obejmującego rozmaite jego typy. Można w tym celu skorzystać na przykład z oferty, opisanej na stronie https://www.sushifriends.com.pl/aktualnosci/odkryj-zestaw-sushi-100-za-100-zl, należącej do renomowanego lokalu, działającego w tej branży.
Praktyczne wskazówki na temat jedzenia sushi
Sushi jemy, wkładając je w całości do ust. Próba przegryzienia przednimi zębami kawałka, zawierającego rybę, skazana jest bowiem na niepowodzenie. Co więcej, jej podjęcie może skończyć się rozsypaniem zawartego w nim ryżu. Dobrym pomysłem może być więc rozpoczęcie przygody z sushi od mniejszych rolek — pozwoli nam to oswoić się ze sposobem jego jedzenia. Nie należy natomiast przejmować się brakiem wprawy w posługiwaniu się pałeczkami: etykieta pozwala, by kawałki tej potrawy wkładać do ust palcami. Trzeba oczywiście wcześniej oczyścić dłoń — można ją po prostu umyć, jednak w wielu lokalach znajdziemy specjalnie przygotowane w tym właśnie celu gorące ręczniki.
Dodatki do sushi
Ważną rolę przy jedzeniu sushi odgrywają dodatki do tej potrawy. Do najczęściej spotykanych należą: marynowany imbir, sos sojowy oraz wasabi. Jak się nimi posługiwać? Imbir ma oczyścić nasze kubki smakowe, powinien być więc spożywany pomiędzy poszczególnymi kęsami. Sos sojowy służy do maczania kawałków ryby (należy unikać jego kontaktów z ryżem). Chrzan wasabi może być natomiast naniesiony na cały kawałek, który chcemy zjeść — o ile oczywiście po wcześniejszym jego skosztowaniu uznamy to za niezbędne.